Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Ιστορία της οικογένεια - History of the family (In Greek)

Οι Νεονάκηδες προέρχονται από τους Βλάχους της Ανωπόλεως Σφακίων. Το προσωνύμιο "Βλάχος" είχε δοθεί πιθανώς στην οικογένεια Σκορδίλων, η οποία είχε ζήσει επί μακρού στη "Βλαχιά" (Ρουμανία-Ρωσία), όπου και πλούτισε, πριν να επιστρέψει στην περιοχή των Σφακίων. Η Οικογένεια ήταν πολύ εύπορη με ιδιόκτητα καράβια και επιχειρήσεις.



Το πιο γνωστό μέλος της οικογενείας ήταν ο Ιωάννης Βλάχος ο επονομαζόμενος και Δάσκαλος (Ιωάννης Δασκαλογιάννης), λόγω της μεγάλης του μορφώσεως. Αυτός ήταν που ηγήθηκε της μεγάλης επανάστασης των Σφακιανών το 1770 εναντίον των Τούρκων. Η Επανάσταση κατεπνίγη στο αίμα, η Ανώπολις κατεστράφη πλήρως, οι Βλάχοι σφαγιάστηκαν και ο Δασκαλογιάννης πέθανε αιχμάλωτος στο Ηράκλειο μετά από φρικτά βασανιστήρια.

Από τους ελάχιστους διασωθέντες ήταν ο Γεώργιος Βλάχος και η οικογένειά του. Ο Γεώργιος αυτός Βλάχος ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Δασκαλογιάννη και από μακρού έχει το προσωνύμιο Νέος, ενώ τα παιδιά του αποκαλούνταν τα Νεονάκια. Ο Γεώργιος ήταν άνδρας σπάνιας ομορφιάς. Το προσωνύμιό του Νέος του το είχαν προσδώσει οι Ανωπολίτες, λόγω ενός περιστατικού που είχε συμβεί σε αναστάσιμη λειτουργία του Πάσχα.

Εν ολίγοις το περιστατικό αυτό έχει ως εξής. Ο Γιώργης κρυφά είχε παραγγείλει μια θαυμάσια χρυσοποίκιλτη φορεσιά, μαζί με εξαίρετο και πανάκριβο οπλισμό. Στην αναστάσιμη λοιπόν λειτουργία εκείνης τα χρονιάς, τα φόρεσε και πήγε στην εκκλησία, όπου από ώρα είχαν μαζευτεί όλοι οι υπόλοιποι συχωριανοί του. Η είσοδός του στην εκκλησία προκάλεσε πολλά σχόλια θαυμασμού και μεγάλη αναταραχή. Το ρόλο του αναγνώστη στην εκκλησία του χωριού είχε ο πατέρας του Γιώργη, Ανδρέας Βλάχος. Εκείνη τη νύχτα καθώς είχε φύγει νωρίς για την εκκλησία δεν είχε δει το γιο του να ετοιμάζεται. Ο θόρυβος που είχε προκαλέσει η είσοδος του γιου του στην εκκλησία τον ανάγκασε να σταματήσει την ανάγνωση των ιερών κειμένων και να στραφεί προς αυτόν, τον οποίο όμως, λόγω τα ηλικίας του και του ελάχιστου φωτισμού από τα λίγα κεριά, δεν αναγνώρισε αμέσως. Στράφηκε λοιπόν προς τους διπλανούς του ρωτώντας τους "Ποιος είναι αυτός ο νέος; Μα τι όμορφος νέος όμως!". Το όλο περιστατικό της εισόδου, αλλά και τα λόγια θαυμασμού του πατρός, έδωσαν λαβή σχολίων στους Ανωπολίτες, μερικοί εκ των οποίων ειρωνεύτηκαν το γέρο Ανδρέα, ότι δήθεν επίτηδες δεν γνώρισε το γιο του για να εκφραστεί θαυμαστικά και να προβάλει την ομορφιά και τη λεβεντοσύνη του. Η ουσία είναι ότι έκτοτε το προσωνύμιο Νέος "κατοχυρώθηκε" για το Γεώργιο Βλάχο.

Ο Γεώργιος Βλάχος - Νεονάκης μετά την επανάσταση του 1770 και την καταστροφή της Ανωπόλεως, μετοίκησε στα χωριά Κομιτάδες και Ίμπρου μαζί με την οικογένειά του. Τα παιδιά του ήταν : ο Ανδρέας, ο Ιωσήφ, ο Κωνσταντής, ο Ιωάννης, ο Εμμανουήλ, και ο Νικόλαος. Μερικά από τα αδέρφια αυτά έφυγαν σε άλλες περιοχές της Κρήτης όπως στην περιοχή Αμαρίου (Απόστολοι), η στην περιοχή της Μεσσαράς (Βαγιωνιά), όπου κατέφυγε ο Κωσταντής Νεονάκης, για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη τύχη.







Αυτοί απετέλεσαν και τη ρίζα των σημερινών Νεονάκηδων (η Νεόνηδων όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται). Στους Κομιτάδες ο τελευταίος Νεόνης ήταν ο παπά Γεώργιος Νεονάκης, ο οποίος απεβίωσε το 1905. Οι απόγονοί του χρησιμοποίησαν το προσωνύμιο Παπαδάκη (παιδί του παπά), αντί του επιθέτου Νεονάκη. Οι περισσότεροι αυτοί Παπαδάκηδες (η Παπάδες, κατά το τοπικό τρόπο εκφοράς) μετοίκησαν στην πόλη των Χανίων.

Σήμερα υπάρχουν μερικές εκατοντάδες μέλη της οικογενείας διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Κυρίως Νεονάκηδες υπάρχουν στην Κρήτη και στην Αθήνα. Σποραδικά θα συναντήσομε μέλη σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στην Αμερική, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική και αλλού. Οι περισσότεροι από μας δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας και αυτη η ιστοσελίδα είναι είναι ένας χώρος και μια ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας. Το blog ανήκει σε όλους μας και όλοι μπορούμε να συμμετέχομε σ' αυτό και να το διαμορφώσομε.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ο παπους μου ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ απο βαγιονια και μετα ΔΑΦΝΕΣ

Ειμαστε υπεριφανοι για την Ιστορια μας..